Peristiwa ni berlaku pada mlm raya kedua. ...
Sedang kami sibuk menyiapkan bahan-bahan untuk membuat sambal goreng....
(masakan jawa) sangat famous terutamanya dikalangan keluarga besar kami. Biasanya Ia menjadi menu wajib kami di pagi raya. Tapi kali ni kami siapkan untuk dibawa pulang ke kampung. Emak kata sebagai juadah kunjungan ke rumah Pak Long.
Masa tengah sibuk-sibuk buat preparation tu tiba-tiba jer Abang Iwan offer resepi Sambal Goreng Nyai Yah. Dia kata sambal goreng nyai Yah ni sedap...ramai orang suka.....
"Ko nak resepi sambal goreng tak Ir ?"
" nak....nak"
"nah... ko translate sendiri..."
"lepas ni gerenti semua orang cari sambal goreng ko..."
sambil menghulurkan sehelai kertas
masa tu dah berangan dah... lepas ni mesti En. Hubby puji-puji hehe
hah, sekali Irma tengok ....
patutlah Abg Iwan Kata sedap ...
Tulisan jawi semua, Abang Iwan kata resepi ni nyai Yah tulis sendiri..
so Irma dengan gagahnya cuba translate resepi....memang terkial-kial lah masa nak transalate tulisan jawi tu sebab ejaan lama...
ermmmmp... boleh terima tak alasan ni ?
Masa translate tu abah senyum jer... tengok anak perempuan dia terkila-kial membaca jawi.
kalau masa sekolah dulu confirm dah kene denda baca kitab ( istilah yg digunakan untuk buku-buku sekolah agama) sampai lancar...tak kira lah pukul berapa pun.
pernah dulu masa Irma sekolah agama darjah 1, (umur masa tu dlm 8 tahun) Irma masih lagi tergagap2 baca kitab. bila Abah dapat tahu jer
mlm tu jugak kene baca jawi sampai lancar... sampai sekarang tak boleh lupa peristiwa tu...huhu
cuma kali ni alasan yang Irma berikan pada Abah
Nyai Yah tulis guna pensil pastu ejaan lama tu yang terkial-kial tu... . sebenarnya masa tu cover malu kat Dina sebab Mama dia dah tak pandai lancar baca jawi.
Malu nyer dengan Dina
so..utk u olls tersayang... ni Irma dah translate resepi tu.. so bolehlah cuba yer..
(Kalau rasa nak baca yang tulisan jawi tu...enlarge jer gambar kat atas tu yer)
- 500g hati (direbus) dipotong-potong goreng
- 500g paru (direbus) dipotong-potong goreng
- 8 keping tempe dipotong-potong goreng
- 8 keping tauhu dipotong-potong goreng
- 500g udang basah dibersihkan goreng jangan terlalu kering
- 100g udang kering ditumbuk halus
- 1 kg santan
- 100g lada kering digunting macam bunga rampai - dibuang biji
- 2 btg serai dimayang halus
- lengkuas sebesar ibu jari dicincang halus / ditumbuk
- halis sebesar ibu jari dicincang halus / ditumbuk
- belacan sebesar ibu jari
- asam sebesar ibu jari
- gula secukup rasa
- garam secukup rasa
- serbuk perasa
- Bawang besar 5-6 biji dimayang
- Bawang putih 5-6 biji dimayang
cara masak:
- panaskan minyak, masukkan cili kering, bawang besar dan bawang putih, lengkuas, serai goreng hingga naik bau.
- kemudian masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi spt tempe, tauhu, paru, hati, udang basah
- kemudian masukkan air perahan asam jawa dan belacan masukkan gula, garam, serbuk perasa dan santan pekat. kacau sehingga rata
- masak dengan api perlahan.
selamat mencuba yer kawan-kawan .
Diana, Irma lama dah tak baca jawi tu yang tak berpa lancar. hehe
ReplyDelete