Get Widget
Kisah Dina & Hazim: Kimchi....Oh...Kimchi

Apr 1, 2013

Kimchi....Oh...Kimchi


Assalammualaikum....

Tiba-tiba jer tekak ni teringin nak makan kimchi....
tapi nak yang buat sendiri...mengada-ngada sungguh tekak ni...
gigihlah Irma menggoolge resepi, mula-mula tu tengok kat link blog
lepas tu rasa tak puas hati sebab nak pure hasil tangan orang korea...
walaupun tangan yang bakal membuat ni tangan melayu jawa.
so belajar pulak dari youtube.... (Irma refer sini) lagi senang faham


langkah-langkah berkimchi cara Irma,

Pertama sekali, mestilah ada bahan-bahan utama, bahan-bahan ni irma agak-agak jer tau, tak ada sukatan yang betul ikut sesedap rasa jer..
800g kobis panjang
1/2 biji epal
1/2 biji lai
1/3 lobak putih
bijan
sos ikan
3 ulas bawang putih
1/2 bawang holland
2 inci halia
cili flakes tak ada so Irma gantikan dengan lada kering
garam


Mula-mula potong kobis panjang, anggaran ukuran 2 inci, lepas tu rendam dengan air garam lebih kurang 4-5 jam. tahap kemasinan air garam tu lebih kurang semasin air laut. so kalau korang tak tau berapa masin air laut tu silalah pergi ke pantai dan rasa air laut tu yer...


kisar buah epal, buah lai,lobak putih bawangputih,bawang holland,halia sampai hancur, kalau korang ada food processor gunalah food processor lagi senang, disebabkan Irma tak ada food processor so irma guna blander jer... (potong kecil-kecil kemudian bland tanpa air tau)

lada kering tu korang buat macam korang nak buat cili blend tu.... buang biji2 semua lepas tu rebus...kemudian blend. irma tak guna yang ready made sebab takut sakit perut.

campurkan bahan yang telah blend tadi dengan cili blend tadi, tahap kepedasan terpulang pada korang, masukkan sos ikan anggaran dalam 3-4 sudu.

basuh dan toskan kobis yang dah direndam dengan air garam tadi biarkan dalam 1/2 jam.

lastly gaulkan semua bahan hingga sebati. dan taburkan bijan.

ok... siap...........


jemput makan korang.....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnag