Get Widget
Kisah Dina & Hazim: 'Operation' Pertama Hazim

Apr 15, 2009

'Operation' Pertama Hazim


5 hours after operation.

5 days after operation. Now mama can see your real smile.

Alhamdulillah,Hazim dah selamat menjalani pembedahan bibir pada 10 April 2009 (jumaat) pukul 8.00 pagi. Sekarang Hazim dah mampu tersenyum seperti kanak-kanak normal. Seperti yang dijadualkan operation bibir biasanya akan dilakukan ketika bayi berusia 3 bulan hingga 6 bulan. Ada juga sesetengah operation akan dilakukan seawal usia bayi 1 bulan tapi ni semua bergantung kepada keadaan bayi tersebut.

Seawal pagi 9 April 2009 iaitu sehari sebelum pembedahan dijalankan. Hazim dikehendaki masuk wad ini bertujuan bagi memastikan Hazim benar-benar sihat dan telah bersedia untuk pembedahan. Bermula jam 4 pagi ( 10 apr 2009) hazim perlu berpuasa daripada minum susu dan hanya dibenarkan meminum air masak sehingga pukul 6.00 pagi. Ya... Allah mampukan bayi sekecil ini berpuasa. Kau berikanlah kekuatan kepada anakku. Sepanjang tempoh berpuasa Hazim hanya menangis dan akhirnya tertido keletihan.

Dalam pukul 7.00 pagi, Irma lapkan badan hazim dengan air suam dan tukarkan Hazim dengan pampers yang bersih. Irma nak Hazim berada dalam keadaan bersih dan segar semasa operation sedang dijalankan. dan 7.30 pagi hazim ditolak ke OT (Operation Theater).

Ni zikir yang Irma baca sepanjang operation berjalan selama 1jam 30 minit.
“LAA ILA HA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ DZALIMIIN” (Surah Anbiya') Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim.

Alhamdulillah, Operation berjalan dengan lancar.Terima Kasih kepada Dr. Liaw dan semua kakitangan Hospital Sedang.

p/s: pastikan anda kenal dengan Doktor yang akan menjalankan pembedahan dan tahu serba sedikit prosedur yang akan dijalankan. Kalau boleh buatlah beberapa research supaya anda lebih bersedia.

6 comments:

 1. anak saya pon ade clef lip.. 16hb 12 nie nk operate.. tq for info. semoga sy sekuat awk utk jaga ank sblm n selepas operation nti..

  ReplyDelete
 2. Seorang Ibu pasti kuat demi anaknya, dan saya yakin awak akan lebih kuat dan tabah dari saya,semoga operation berjaya.

  ReplyDelete
 3. @iman baby diapers: insya-Allah, kita semua dikurniakan kekuatan yang luar biasa dari Allah. Kekuatan itu akan datang sendiri.. your baby will be in safe hands... berdoa banyak2... good luck dengan operation..

  ReplyDelete
 4. tq irma n habibah ;) baby xjd operatela.. kne postpone bln dpn sbb selsema batuk yg teruk.. xpela, biar lmbt asal sumenye selamatkn..

  ReplyDelete
 5. InsyaAllah, semoga semuanya selamat.

  ReplyDelete
 6. AnonymousMay 21, 2011

  slm...
  bnyk info dr pglmn akak ni..coz zela pun de baby yg cleft...frst bile bygkan baby perlukn oprtion rs tkut sesgt..sedih, risau lps bc pjlnan oprtion utk baby cleft ni..jd x lalu mkn.tp bile bc pglmn akak nie rs smgt, kurg rs bimbang...jd kuat utk ank tersyg...so thnk u so much 4 shrng info frst n scnd oprtion....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnag